Buck, csoki labrador

Amellett, hogy a labradorok nagyon szépek, ideális társak is veleszületett jellemvonásaiknak köszönhetően. Ez a kutyafajta köztudottan kedves és szeretetteljes mind a gyerekekkel, mind a felnőttekkel. Emellett a labradorok nagyon intelligensek, ezért igen könnyű őket betanítani.

 

Buck csoki labrador
 

A labradorok a Szent János kutyájának nevezett ebek közvetlen leszármazottjai, amelyek a régi időkben a halászokat segítették mindennapi munkájukban. Ezek a kutyák be voltak tanítva, hogy felugorjanak a fedélzetre, és segítsenek különböző dolgokban, például a háló vonókötelét a partra vigyék a parton álló többi halásznak. Manapság is nagyon könnyen tanítható kutyának számítanak a labradorok, de már más területeken használják őket. Ilyen például a drogkeresés, vagy a gyengén látók segítése vakvezető kutyákként.

 

A labradorok szükségletei

A felnőtt labrador retrieverek mérete elérheti a 56-61 centimétert a hímeknél, és a 53-58 cm-t a nőstényeknél. A kifejlett állatok testsúlya a hímeknél 27-34 kg között mozog, míg a nőstények súlya átlagosan 25-31.5 kg. Ezek a kutyusok nagyon energikusak, így igen sok mozgásra van szükségük. Kisebb lakásokban is elvannak, de messze jobban fogják magukat érezni egy olyan házban, ahol van udvar is. Semmi kétség sem fér ahhoz, hogy a labradorod szeretnivaló és jól viselkedő házi kedvenc lesz. Ámbár, ha azt szeretnéd, hogy kutyusod jellemvonásai a legjobbak legyenek, érdemes már korán elkezdeni tanítani, foglalkozni vele. Emellett a kiskutyáknak nagyon sok odafigyelésre és szeretetre van szükségük. Ha megfelelően tanítod labrador kutyusodat a kezdetektől fogva, akkor biztos lehetsz benne, hogy tökéletes társ válik belőle számodra, és családod számára is.

Labrador retriever

 
Származási hely: Anglia
Eredeti feladata: Vadászkutya, főleg a lelőtt vízi vadak felkutatására és apportírozására.
Eredeti neve: Labrador Retriever
Angol neve: Labrador Retriever
Eredete: Nem túl régi fajta; az 1800-as évek eleje óta ismerik. Valamikor 1920 körül került Új-Foundlandról Angliába.

Teste: A Labrador retriever erős felépítésű kutya, vízszintes háttal és széles, erőteljes lágyékkal. Közepes hosszúságú farka a tövénél igen vastag; a rövid, sűrű szőrzet miatt hengeresnek tűnik. A farok alakja e fajta egyik jellegzetessége: néha „vidrafaroknak” is nevezik. Széles, mély mellkasa van, a bordák szépen íveltek. Vállai hosszúak és lejtősek. Lábai izmosak és egyenesek, határozottan kirajzolódó térddel, és erősen leeresztett csánkkal. A Labrador retriever mancsai kicsik és kerekek, a lábujjak erősen íveltek. Nyaka feszes és erős.
Feje: A koponya széles és határozott vonalú, nincs húsos pofarésze. Az arcorri rész közepes hosszúságú, nem csőrszerű. A stop határozott. A fülek sem túl nagyok, sem túl súlyosak nem lehetnek; meglehetősen hátul tűzöttek, és a fej közelében lógnak. A szemek közepes nagyságúak, értelmes tekintetűek. Erős, teljes, szabályos ollószerű harapása van.
Marmagassága: A kanok marmagassága 56-57 cm, a szukáké 54-56 cm.
Marmagasság minimum: 54
Marmagasság maximum: 66
Testtömege: A kanok súlya 35-40 kg, a szukáké 30-35 kg.
Szőrzete: A szőrzet rövid, tömött, sem hullámok, sem hosszú szálak nincsenek benne; tapintásra meglehetősen durva. Az aljszőrzet vízálló.
Színei: Ez a fajta három színben ismert: egyöntetű fekete, sárga, csokoládé vagy máj színű. A sárga szín a halvány krémszínűtől a rókavörösig változhat. Az orrtükör, az ajkak és a szemek pereme a fekete és a sárga kutyáknál fekete, a csokoládébarnáknál májszínű. Szemei barnák vagy mogyoróbarnák. A mellkason egy kis fehér folt megengedett.
Alomszáma: 7-8 kölyök
Várható élettartama: 12-15 év